Ce fel de zgarda si lesa sa ne alegem pentru cainele nostru?

/ / Sfaturi

Cred ca este unul dintre cele mai controversate lucruri cand incepem sa vorbim despre catei.

Poate vi se pare ciudat, dar o buna parte al oamenilor amatori sau mai bine spus necunoscatorilor apeleaza la ham , crezand ca sunt mult mai umani cu cainele lor, dar uita in totalitate controlul care ar trebui sa aiba asupra patrupedului lor.

Daca ne gandim un pic logic ce functie si eficacitate ar trebui sa aiba fiecare in parte si care pentru ce a fost inventat, imediat am avea si un raspuns la fel de logic la intrebare.

Zgarda este pentru control si hamul pentru tras , pur si simplu.

Acum vine intrebarea ce fel de zgarda sa folosesc pe cainele meu?

Sau de ce zgarda si lesa? Raspunsul ar fi, oricat de radical sa sune :

Pentru ca nu traim in jungla si avem nevoie de control! Totusi pe capatul lesei nu avem un robot, avem un animal, cu insticte destul de bine definite, care cu tot dresajul si educarea pe care ii oferim , nu o sa devina un robot niciodata…..!

Si daca ar fi sa folosim un ham pe un caine de aproximativ 40 kg pe care sa il scoata la plimbare o persoana de 50 kg sau mai putin, in cazul unei distrageri de atentie am vedea o scena foarte nostima dar in acelasi timp periculoasa , atat pentru cei in cauza cat si pentru restul oamenilor aflati in trafic.

Zgarzile alese de noi pentru cainii nostri trebuie sa aiba in vedere functionalitatea lor pentru ca avem o multitudine de varietati.

Unii caini au nevoie doar de o zgarda normala de piele , (preferabil nu mai latä de 1,5 cm, dar rezistenta, cu catarama sau un sistem click-in de incredere), altii necesita o zgarda dintr-un material puternic , rotund, cu cate un inel pe fiecare capat , zgarda strangulanta mai simplu zis.

De obicei , din experienta vorbind, tipul de zgarda folosit pe un anumit caine depinde si de temperamentul si catacterul cainelui respectiv.

Parerea mea personala  este ca cea strangulanta , dar metalica (facuta din lant, zalele sudate bine) este mai eficienta.

O multime de agenti si militanti impotriva cruzimii animalelor protesteaza fata de zgarda asta si fata de cea de forta, adica zgarda cu tepi sa nu mai vorbim de zgarda electrica, ca imediat sar in sus ca o carutä cu dinamita!

Problema pana la urma nu este cu zgarzile daca ne gandim bine si logic, ci cu oamenii care nu stiu sa le foloseasca sau le folosesc inpropriu si gresit.

Este aceeasi problema si ne putem relata exact ca la armele de foc.

Nu armele ucid, ci oamenii!

Corect?

Deci orice zgarda folosita intr-o maniera umana  si corect , fara a abuza animalul respectiv , o sa isi faca efectul dorit si o sa ne putem controla patrupedul in siguranta.

Acum vine partea mai grea: toti suntem „dresori” si „comportamentisti”!

Aici este cea mai mare problema!

Dupa cateva filmulete vizionate pe youtube sau facebook toata lumea isi dreseaza cainele… intr-un fel vede si rezultatul iese total altfel.

Trebuie sa stim sa ne alegem informatia corect , in ideea in care nu totul ce luceste este aur, nu?

Dar pana la dresaj propriu zis, ar trebui sa stim sa me scoatem cainele la plimbare , cu ajutorul lesei si zgarzii, lucru care pentru multi oameni este chiar o provocare, in ideea in care sa poate sa o facaintr-un mod civilizat si atentie: intr-un mod placut si pentru prietenul nostru patruped.

Va urma….